05/11/2013

"Maša Strogova noorus"


Maria Priležajeva
"Maša Strogova noorus"

Jutustus
Eesti Riiklik Kirjastus. Tallinn, 1950.
Vene keelest tõlkinud Anna Tulik.
Illustreerinud Allex Kütt.

See kohati plakatlik raamat ei olnud kaugeltki kirjanduslik meistriteos, aga rääkis ajast, mis oli mu lapsepõlvele väga lähedal ja seetõttu lugesin seda üpris suure huviga. Siia panen mõned illustratsioonid, mis oma detailidega (näit Stalini portree koridoriseinal, puhvaikad vaguneid laadivate üliõpilasneidude seljas, plakat ja temperatuurileht haiglakoiku juures jms) raamatu sisule hea tausta loovad ja ka tollest ajast ettekujutuse annavad.

Selles jutustuses olid peategelasteks Maša ja sõda.

Evakueerumine Moskvast Kesk-Aasiasse. Pikal teekonnal meenutab Maša sõjaeelset elu, alles tärganud armastust, sõpru, pereliikmeid, vaatab ajas tagasi veel kaugemale - oma vanemate ja sugulaste noorusaega.

Evakuatsioonis saab temast uuesti üliõpilane, seejärel õpetaja... Kirjandusõpetaja on ta ka Moskvasse tagasi saabudes. Kuuenda klassi poisid teevad ta elu päris kibedaks. Ka midagi muud ei tule kergelt ning armastuselgi on oma keerdkäigud, sest talle olulised noormehed on sõjas...

"Muidugi ei tundnud Maša kõiki oma eksisamme ega aimanud paljusid neist, ees aga ootas palju päevi, millal ta äpardusest rabatuna peab endausaldamatuses vaevlema ja kahtlustes piinlema ning lõpuks hambad kokku pigistab ja otsustab kõike uuesti alustada.
Ja Maša ei saa üsna kaua teada, et iga säärane raske päev on väike samm edasi."




* Maria Priležajeva (9. /22./ juuni 1903 - 10. aprill 1989) oli vene nõukogude kirjanik, kelle raamatuid üsna palju tõlgiti, kusjuures lisaks sotsialismimaadele olid need millegipärast üsna populaarsed ka Soomes. Hariduselt oli ta õpetaja, töötas ka lastekodukasvatajana, 1937. a hakkas kirjutama raamatuid, mis olid paljude kriitikute arvates kaalukas panus noorsoo kommunistlikku kasvatusse. Teisalt on tema loomingut peetud primitiivseks, triviaalseks ja liiga "punaseks" - eriti käib see tema teoste kohta Lenini, Krupskaja ja Kalinini elust, mida ma aga lugenud pole.

* Allex Kütt (9. aug 1921 - 12. aprill 1991) oli eesti graafik, kelle loomingust on lisaks raamatuillustratsioonidele laialt tuntud nn tööteemaline graafika, eriti litode sari Narva Hüdroelektrijaama rajamisest ja kuivnõelas sari Peipsi kaluritest.

Мария Прилежаева "Юность Маши Строговой" (1948, повесть).

No comments:

Post a Comment