16/04/2014

"Valendab üksik puri..."


Valentin Katajev
"Valendab üksik puri..."
RK "Ilukirjandus ja Kunst", Tallinn 1947.
Tõlkinud Marje Pedajas.

Odessa õpetaja Batšei koos kahe pojaga - kolme ja poolese Pavlikuga ning kaheksa ja poolese Petjaga on lahkumas suvilast. Petja vaatab veel lahkuja pilguga üle 1905. a suvepuhkuse toredate sündmustega seotud kohti ja merd, mis sädeles "nii õrnas, nii nukras augustikuu tuulevaikuse helesinas,et oli võimatu mitte meenutada" raamatule pealkirja andnud Lermontovi värsse.

Ja siis saab lugeja teada mässulise soomuslaeva "Potjomkin" saatusest. Ka suvila lähedusest otsivad ratsastražnikud põgenenud potjomkinlasi. Nad peatavad teel ka postitõllas Akkermani sadamasse aurikule sõitva Batšei perekonna. Põgenik, madrus Rodion Žukov, aga ilmub välja veidi hiljem ja peidab end postitõlla pingi alla...

Seejärel kandub tegevus aurikule "Turgenev", kus Petja taas madrusega kohtub. Kuid aurikul on ka nuhk.

"Madrus kargas ühe hüppega üle kõrge luugikaane. Ta põikas kõrvale vurrudega mehe eest, kes jooksis ümbert, loovis, hüppas üle luugi tagasi ja kargas pingile. Pingilt parda käsipuule, haaras kinni ahtri lipuvardast, virutas kogu jõust vurrudega mehele peelega vastu nägu ja hüppas merre."

Petka koos venna ja isaga jõuab õnnelikult Odessasse. Seda linna, tema omapära ja meeleolu, turu- ja elukombeid kirjeldas Valentin Katajev nii hästi ja meeldejäävalt, et kui ma palju aastaid hiljem Odessasse sõitsin, võttis see linn mind vastu just "Valendab üksik puri..." lehekülgede meeleolus, nii põnevana ja nii tuttavlikuna... Kõik Katajevi tegelased oleksid nagu ellu ärganud.

Aga teine poiss, Gavrik, isata ja emata orb, koos vanaisaga päästab madruse. Nuhiga kohtudes juhib Gavrik ta valele teele...

Niimoodi, hoogsalt arenevad sündmused. Raamatus pilte polnud, aga põnev oli lugeda nendetagi. Kõik selle jutustuse tegelased jätkavad oma käekäiku Katajevi järgmistes teostes. Nende raamatute sisuline järjekord on siin (nagu aastaarvudest nähtub, oli kirjutamise järjekord mõnevõrra teine):
"Valendab üksik puri" (1936, e. k 1947),
"Taluke stepis" (1956, e. k 1960),
"Talvine tuul" (1960—1961, e. k 1962),
"Nõukogude võimu eest" (1948, e. k 1955).

Ühtekokku moodustavad need raamatud Katajevi epopöa "Musta mere lained", kujutades aega 1905. aastast kuni Suure Isamaasõja lõpuni, mil poisikestest on saanud täismehed, kes on üle elanud kahe suure sõja aastad.

On huvitav teada, et Petja Batšei eesnime oli Katajev pannud oma isa järgi, perekonnanime aga oma ema neiupõlvenime järgi, kuid selle tegelaskuju seiklused on suuresti autobiograafilised, Valentin Katajevi enda elust. Pavlikuna kujutas aga Katajev oma nooremat venda, kellest sai tuntud kirjanik Jevgeni Petrov (1902-1942), kes kahas Ilja Ilfiga kirjutas kuulsad satiirilised romaanid "Kaksteist tooli" (1928) ja "Kuldvasikas" (1931).

Stuudios Sojuzdetfilm valmis 1937. a laste seiklusfilm "Valendab üksik puri", lavastaja Vladimir Legošin. Filmi sündmustik on veidi teistsugune, kui oli raamatus kirjas, aga poiste seiklustest annab see üsna hea ettekujutuse. Täisversioon (01:21:36) sellest on ka Youtube'is:



* Valentin Katajevist ja tema populaarsest raamatust "Polgu poeg".

Валентин Катаев "Белеет парус одинокий" (1936).

No comments:

Post a Comment