10/07/2015

"Tarmukate brigaad"


Vladimir Kurotškin
"Tarmukate brigaad"

Eesti Riiklik Kirjastus. Tallinn 1951.
Tõlkinud O. Aloe.
Illustreerinud Arseni Schultz.
Kaane kujundanud Toivo Kulles

Kord sügisesel argipäeval veeres mööda teed auto. Ameerika ajakirjanik mister Whilchfield sõitis tutvuma metallurgide vabriku-tehasekooliga, kus teda võttis vastu komsorg Igor Beskaravainõi, kes oli valmis külalist tutvustama tööjõureservide kasvatamise riikliku süsteemi kogu tähtsusega. Samal ajal aga sõitis maale uusi õpilasi värbama tööstuspraktika-õpetuse meister, tehase martääntsehhi endine kaadritööline, terasekeetja Makar Ivanovitš.

Nii see raamat algab. Tüüpiline sotsialistlik realism noorsoole mõeldud kujul. Noorte elust pärast sõda, sellest, kuidas poistest kasvatati töömehi, kuidas nad elasid tööstuskooli õpilase elu, saadetuna teele vanemate sõnadest: "Ta läheb töölisklassi täiendama, mitte häbistama! Tulekul hinnatakse praegugi inimest tema riietuse, minekul aga tema mõistuse järgi..." Põhjalikud kirjeldused terasekeetmisest, tööpaatos, aga ka poiste kähmlused ja kraaklemine.

Lapsena mulle see raamat ei meeldinud, millalgi lugesin selle küll läbi, kuid midagi erilist selles ei leidnud. Oli rohkem poiste raamat, kuigi natuke ka nende esimestest armumistest juttu oli. Kui mõnikümmend aastat hiljem juba ajakirjanikuna Uuralites metallurgiakombinaatides käisin, siis tuli loetu mulle meelde. Mõned Beloretski valutehase martäänahjud olid just selle raamatu aegadest pärit ja, nagu hiljem selgus, kõik töölised ka lapsepõlves "Tarmukate brigaadi" lugenud.

Huvi pärast vaatasin järele, et Raamatukois maksab see raamat praegu 10 eurot.

* Vladimir Kurotškin (1910-1980) sai tuntuks oma töölisteemaliste olukirjeldustega. Sündinud ja õppinud Moskvas, töötanud seal tehases ja seejärel ajalehes "Trud", sõja-aastatel oli rindekorrespondent, seejärel kutseline kirjanik.

* Arseni Schultz (23. dets 1910 Tallinn - 23. sept 1976 Мoskva) oli vene nõukogude graafik. Tema illustratsioonid selles raamatus olid võetud "Tarmukate brigaadi" venekeelsest, 1947. a Moskvas ilmunud väljaandest. Wikipedias on tema kohta ka pikemalt kirjutatud.


Владимир Курочкин "Бригада смышленых" (1947).

No comments:

Post a Comment