04/06/2013

"Üle õue õunapuu"


"Üle õue õunapuu"
Valimik eesti rahvajutte, laule, mõistatusi ja vanasõnu.

Eesti Riiklik Kirjastus, Tallinn 1955.
Koostanud E. Normann ja S. Lätt.
Illustreerinud F. Valdvere, J. Jensen ja A. Viidalepp.

Vaieldamatult üks ilusamaid noil aastatel ilmunud raamatuid. Mul oli neid minu suureks rõõmuks lausa kaks - ühe sain kingituseks emalt ja teise koolist teist klassi lõpetades. Nii kena kujundus, värvipildid vaheldumas mustvalgetega, rahvuslikud mustrid lehekülgede kaunistuseks, loomadki kõik rahvariietesse sätitud.

Googeldades leidsin, et seda raamatut on ka pärast esmailmumist mitu korda välja antud, aga minu esimesest "Üle õue õunapuust" lihtsalt ei saa ükski järgmine kaunim olla.

Määratud eeskätt kooliealiste nooremale astmele ja eelkooliealistele, mõjutas see raamat paljude perede ilumeelt ja üsna kindlasti lahendati kodudes selles leiduvaid mõistatusi ja loeti jutukesi. Nii et tõeline pereraamat, mis algas "Kuku, kuku, käokesest" ja lõppes "Lauliku lapsepõlvega".

Nüüd täiskasvanuna, huvitaks mind väga, kas kirjastajatel, koostajatel ja kunstnikel oli seda vaimustavat raamatupärli toonastes oludes raske teha. Nii rahvuslikuna, nii meie juuri meenutavana, nii laia tähendusväljaga...  Ma pole kuskil kohanud vastavaid mälestusi. See raamat oli tolleaegse raamatuproduktsiooni hulgas nõnda omapärane ja meeliköitev, kui vähegi olla sai. Mitte raamat, vaid varandus ja sündmus.

Paar mu lühikest lemmiklookest:

"MIS VARJUS, SEE VARJUS!"

Jänes olnud kord talvel kange tuisu ajal kimbus - pole kuhugi varjule saanud. Viimaks leidnud ühe aiateiba, toetanud selja selle najale ja öelnud: "Mis varjus, see varjus!"

JÄNES

Kui jänesel poeg juba kolm päeva vana on, vaatab vana jänes talle otsa, lööb käpaga pähe ja ütleb: "juba sul niisama suured silmad peas kui minulgi. Nüüd võid küll ise endale süüa otsida!"

Illustratsioon muinasjutule "Must härg ja hundid":


Illustratsioon muinasjutule "Kuke pulmad":


Illustratsioon muinasjutule "Pöetud kits":


Ja minu lemmikpilt sellest imelisest raamatust, illustratsioon muinasjutule "Rebase noorik" (ilusamat kiisut on raske ette kujutada!):


"Üle õue õunapuu" uuematest väljaannetest on hiljuti kirjutanud lastekirjanduse uurija Krista Kumberg: "Õunapuu uus kevad".

No comments:

Post a Comment