19/08/2015

"Kaugel Põhjas"


Nikolai Šundik
"Kaugel Põhjas"

Eesti Riiklik Kirjastus. Tallinn 1955.
Tõlkinud Kaarel Puskar.
Illustreerinud Nikolai Kotšergin.

Praegu iseloomustatakse seda raamatut antikvariaatide veebilehtedel lühidalt: jutustus tšuktšide elust. Raamatu ilmumise ajal oli niisuguseid jutustusi ja olukirjeldusi palju, Põhi oli aktuaalne ja sellest kirjutati rohkesti. Siin blogis olen varem kirjutanud Tihhon Sjomuškini "Tšukotkast" ja Herta Laipaiga "Hõbetähega taigas" kohta, järge on ootamas Max Zingeri "112 päeva koertel ja põhjapõtradel".

"Kaugel Põhjas" oli minu aja lastele väga põnev lugemine. Šamaani mõju tšuktšidele, nn uue elu tulek, kooli- ja tööelu, lisaks motiive vanadest rahvajuttudest ja uskumustest, seiklusi, mis tsuktši noori karastasid, kulbitäis nõukoguliku elu-olu kiitmist - kõik kokku nagu mõnetine rosolje, aga sellisena vägagi loetav ja söödav.


Tänaste teadmiste põhjal on huvitav lugeda tollastest Tšukotka rahvusringkonna ja Alaska vahekordadest ja vastandlikkusest. Ühtpidi olid need ju mõlemad tšuktšidele oma alad, teisipidi aga hoopis erinevate elu- ja majandussaatustega.


Raamatu kireva ja mitmepalgelise tegelaskonna hulgas on üheks peategelaseks väike tšuktši poiss Tšotšoi ja tegevusliiniks tema põgenemine Alaskast ja jõudmine "õnnelikku randa". Jutustus koosnebki kolmest osast: "Jäise piiri ääres", "Tõrvikud ööpimeduses", "Õnnelik rand". Erilist kirjanduslikku meisterlikkust ei maksa siit otsida, pigem on õigus neil, kes on autori stiili nimetanud mõneti raskepäraseks, aga lugemine on paeluv ka praegu, nüüd küll juba ajaloolise tagasivaatena, millest ei puudu oma liialdused ja moonutused.


* Nikolai Šundik (30. juuli 1920 - 16. veebr 1995) sündis Habarovski krais ja õppis seal kooliõpetajaks, töötas hulk aastaid Tšukotkal õpetajana. Pärast seda hakkas tegelema kirjandusega. "Kaugel Põhjas" oli tema esimene ulatuslikum teos. On kirjutanud mitu romaani põhjarahvaste elust ja näidendeid.

Николай Шундик "На Севере Дальнем" (Повесть. 1952).

No comments:

Post a Comment