04/06/2015

"Nailonkuu"


Jaroslava Blažková
"Nailonkuu"

"Loomingu" Raamatukogu 28/29 (556/557).
Kirjastus Perioodika. Tallinn 1968.
Slovaki keelest tõlkinud Lembit Remmelgas.

Üks paljudest raamatutest, mille tegevus algab matustel, surnuaias, kus oli rõske ja troostitu.

"Andrejl oli piinlik. Talle tundus naeruväärsena teiste tumedate talvepalitute hulgas seista ja ennast matuselise maski näole manamisega piinata. Ta polnud Vdovjakit sallinud, ja see, et Vdovjak nüüd surnud oli, ei muutnud mingil määral nende vahekorda."

Peagi märkab Andrej selles matusehalluses lausa sündsusetus värvikülluses säravat Vandat. Neiu ei lasegi terve lühiromaani jooksul pingel alaneda, vaid hoiab mugavnema kippuvat Andrejd langemast igapäevarutiini. Vanda juhindub Apollinaire'i värssidest:
"Jood viina kui elu, täis piina.
ja elu jood otsekui viina."


Ja veel: "Aga mina elan alati ainult täna ja võib-olla veel homme."

"Vandat valdas järsku tunne, et säärane õnn on liiga ühemõtteline. Ta on nii selge, et kaotab sisu ja põnevuse ega olegi õieti öelda enam õnn, vaid inerts."

"Vanda pidi voodisse heitma ning oli vihane. Et Andrej ettekäänded olid asjalikud, et Andrejl polnud tahtmist. Et Andrej ei vaimustunud nailonööst ega tormanud sinna kas või läbi korstna."

"... Vanda vajas ootamatusi. Nagu soola. Ta ihkas meeletuid stseene, milles tuleks jalamaid tegutseda, ja ilma šabloonita. teda veetlesid erandlikkus, ebatavaliste omadustega inimesed ja inimeste saladuslik eraelu."

"Sa tunned mind juba nii hästi, et meil on aeg lahku minna."


* Jaroslava Blažková (sünd 15. nov 1933) on slovakkia kirjanik. Ise on ta enda kohta öelnud: "Viieteistkümnenda eluaastani kolisin koos vanematega kuusteist korda paigast paika, elasin nn Slovaki riigis ja Tšehhi protektoraadis. Viieteistkümnendast eluaastast peale elan Bratislavas, kus lõpetasin gümnaasiumi ja õppisin filosoofiateaduskonnas." Töötas ajakirjanikuna ja on 1958. aastast peale kutseline kirjanik. "Nailonkuu" oli tema esimene raamat. Sellele järgnesid menukad noorsooraamatud ja pärast 1968. a Praha sündmusi ... unustus. Kanadasse elama asunud kirjanik oli oma kodumaal unustatud üle 20 aasta. Praegu peetakse teda aga "slovaki nüüdisproosa legendiks".
Foto on pärit siit: http://www.belletrista.com/2009/issue1/features_3.html

Jaroslava Blažková "Nylonový mesiac" (1961).

No comments:

Post a Comment