13/02/2015

"Valge Sarv"


Ivan Jefremov
"Valge Sarv"

Eesti Riiklik Kirjastus. Tallinn, 1950.
Tõlkinud Alma Kalberg.
Kaanejoonis: Evald Okas.

Raamatu alguses nendib autor:
"... Olen veendunud, et suuresti eksivad need, kes arvavad, et romantikal pole enam paika meie planeedil, mis on läbi mõõdetud risti ja põiki.
Tohutu, otsatu avar loomingulise uurimise maailm ümbritseb meid. Tarvitseb vaid heita pilku sellesse, et veenduda, kui naeruväärsed on targutused elutühjusest.
Looduse igakülgne tunnetamine ja loov töö on tiibadeks inimvaimule."


Need read on kirjutatud 1944. a, kuid kehtivad ja aktuaalsed tänini.

"Valge Sarv" on selle kogumiku nimijutustus, lisaks sisalduvad selles veel "Mineviku vari", "Fakaofo atoll", "Vikerkaarevärviliste viirgude laht" ja "Viimane marsipuri".

"Valge Sarve" tegevus toimub Tjan-Šani mäestikus, kus geoloog Ussoltsev tahab allutada mäge, mis "oli märksa kõrgem kõigist teistest ja tema terav valge tipp sarnanes kõrgele taevasse sihtivale hiiglaslikule sarvele." "Valge teraviku moodustab mingi igavene, purustamatu kivim!"

Mõned aastad hiljem sai Jefremov eesti lugejatele hästi tuntuks sarja "Seiklusjutte maalt ja merelt" avaraamatuga "Oikumeeni äärel" (e. k 1955). Sellega võrreldes tundus "Valge Sarv" mulle igavana. Jefremovi jutustus hakkas mulle mõjuma alles aastaid hiljem, kui ise Tjan-Šani mägedes käisin ja üldse oma elus Munamäest rohkem mägesid olin näinud...

Ussoltsev kuulas vana uiguuri vestet, kuidas üks võõramaa vägilane ligipääsmatule mäesarvele ronis ja sinna kuldse mõõga jättis. See innustas tedagi uuesti katsetama ja mägi alistus. Vähe sellest, et Ussoltsev sealt kivimiproove võtta sai, tal õnnestus leida ka vägilase mõõk ja selle asemele jätta oma geoloogivasar. See oli "inimese võitlus selle eest, et tõusta enesest kõrgemale".

Raamatu teisi jutustusi ma siin ümber jutustama ei hakka - jäägu võimalikele lugejatele nende avastamisrõõm.

* Ivan Jefremov (9. (22.) aprill 1908 - 5. okt 1972) oli vene ulmekirjanik ja teadlane (paleontoloog). Eesti keeles on lisaks eespool mainitutele ilmunud tema raamatud: "Viis rumbi" (1946), "Cor Serpentis" (1960), "Andromeeda udukogu" (1962) ja "Thais - Ateena tütar" (1987).

Peagi kirjutan siin blogis ka seiklusjutust "Oikumeeni äärel" ja Jefremovi eluloo huvitavatest tõikadest.

Иван Ефремов "Белый Рог", "Тень минувшего", "Атолл Факаофо", "Бухта Радужных Струй", "Последний Марсель" (1944).

No comments:

Post a Comment