21/03/2014

"Pioneeriteater"


"Pioneeriteater"
Eesti Riiklik Kirjastus. Tallinn 1951.
Kaane kujundaja I. Brüllin.
Tõlkijaid pole nimetatud.

Sisaldas väga mitmesuguseid näidendeid, mida koolide näiteringides tol ajal lavastati. Kõigi näidendite kohta olid ka lavastuslikud juhised. Küllap oli see rohkem kui 400leheküljeline suureformaadiline käsiraamat mõeldud rohkem õpetajatele ja näiteringide juhendajatele, aga millegipärast oli see mul olemas ja ma lehitsesin seda juba enne kooliminekut, tundes alguses loomulikult rohkem huvi piltide vastu.

Näidendid olid enamasti tolle aja vaimus ideoloogilise punasisuga, nagu ma suuremaks saades aru hakkasin saama. Ei mäleta, et minu koolis oleks neid lavastatud, küll võis mõnda neist tollal kuulda raadio laste- ja kuuldemängusaadetes.

Nimetan mõnda: S. Mihhalkovi "Punane kaelarätt" ja "Eriülesanne", A. Mussatovi "Kallihinnaline viljatera", V. Kreps ja K. Mints "Kuulsate kaptenite klubi", T. Gabbe "Meistrite linn ehk muinasjutt kahest küürakast" jt. Ei mäleta, et oleksin neid kõiki lugenud, aga viimatinimetatu, "Meistrite linn" on mul meeles.

Raamatu väärtuseks olid aga põhjalikud õpetused näidendi kujundamiseks, kus käsitleti ka müra- ja heliefekte laval, lisaks veel maske, kostüüme, parukaid ja grimmi.

Omaette alajaotus on pühendatud nukuteatrile, kus leidusid nii näidendid "Mašake ja Karu" ning "Jänes ja Rebane" kui ka "Tšuk ja Gek". Nende jaoks õpetati jälle väga põhjalikult valmistama nukke ja tegema lavakujundust. Nukuteatris olid tollal põhiliselt käpiknukud ja nukuteatri etendused nii koolides kui ka vabaõhuteatrite (kõlakodade) lavadel väga populaarsed. Ka sirmitagune elu köitis lapsi - ikka see vana küsimus: "Kuidas seda kõike tehakse?"

Alajaotuses "Tantsud" oli aga mitmesuguseid hoogsaid rahvatantse: vene, valgevene, moldaavia, hutsuuli, armeenia, tadžiki, adžaro-guriilaste, läti, leedu jt omi koos täpsete tantsujooniste ja nootidega. Samuti leidusid selles tants lintidega ja mäng keppidega võimlemispeo jaoks, ikka koos liikumisjuhendi ja muusikaga. Nii et käsiraamatuna - kuidas seda kõike tehakse? - oli tegemist igatahes väärt raamatuga, mis lastele teatrikunsti põnevaks tegi.



"Пионерский театр", изд. "Молодая Гвардия" 1950.

No comments:

Post a Comment