29/08/2013

"Vitja Malejev koolis ja kodus"


Nikolai Nossov
"Vitja Malejev koolis ja kodus"
Eesti Riiklik Kirjastus. Tallinn 1952.
Tõlkinud Eugen Hange.
Illustratsioonid: Niina Aljak.

"Ühel kaunil hommikul - see oli esimesel septembril - tõusin varakult üles, panin oma raamatud pauna ja läksin kooli. Sel päeval, nagu öeldakse, valitses tänaval suur elevus. Kõik poisid ja tüdrukud, suured ja väikesed, olid nagu käskluse peale välja ilmunud ja sammusid koolimaja poole. Nad läksid ühe- ja kahekaupa ja koguni tervete salkadena, igaühes mitu inimest. Mõni kõndis tõttamata, nagu mina, mõni aga kihutas ülepeakaela justkui tulekahjule. Pisikesed tassisid lilli, et nendega klassi kaunistada. Tüdrukud kiljusid. Ka poistest kiljus mõni ja naeris. Kõigil oli lõbus. Ka minul oli lõbus."

Ja kuigi parim sõber Fedja sel sügisel enam kooli ei tulnud, polnud neljanda klassi õpilane Vitja Malejev kaua ilma pinginaabrita: saabus Kostja Šiškin ja temaga koos hulk sekeldusi ja seiklusi. Nikolai Nossov oskas need lustakalt ja kaasakiskuvalt kirja panna.

Matemaatika tekitas  Vitjale kõige rohkem muret. Kui ükskordüks kuidagiviisi pähe oli saadud, siis ülesannete lahendamisega oli endiselt tükk tegemist. Mõni ime siis, et ka dresseeritud koer Lobzik koolipeol esinedes publiku antud ülesannetele valesti vastama kippus.

Klassikaaslased tögasid poissi ka, koguni seinalehes: "Meie Vitja sõprust peab / etteütlemisega, / kuid see teda sisse veab - / tasub number kahega." Ometi pole Vitja ainus, kel pahandusi kipub olema, kuid sõpradena ja hea tujuga saadakse kõigest üle.

Mõned pildid sellest raamatust on mulle teistest paremini meelde jäänud. See, kui poisid klassiseinale madruse joonistasid. See, kus Kostja ja Vitja Lobzikuga esinevad.


Ja muidugi see, kuidas nad kahekesi lustakat hobust tegid - koguni nii lustakat, et see oma kõrvalehvitamisega etenduse kõige kurvematel kohtadel vaatajad naerma ajas.


Tegelikult on nii, et ega ümberjutustamine suudagi seda vahvat raamatut õigesti edasi anda. Küll aga võiks huviline kuulata ERR arhiivist 1952. aastal lindistatud kuuldemängu "Vitja Malejev koolis ja kodus".

Kuuldemängu seadis raadiole Iko Maran, režissöör oli Ellen Liiger. Osades: Väino Luup (Vitja Malejev), Lisl Lindau (tema ema); Franz Malmsten (tema isa); Ilotar Värik (Vitja õde Lika); Aino Talvi (õpetaja Olga Nikolajevna); Hugo Sein (pioneerijuht Volodja). Teistes osades: Madis Ojamaa, Mäido Tõnnus, Jaan Ennulo, Lembit Viirpalu, Tõnu Aav ja Jaak Talva. Palju unustamatuid hääli Eesti raadio ja teatri ajaloost...

* Nikolai Nossov (1908-1976) on praegustele lugejatele vist iseäranis hästi tuntud Totu ja tema sõprade seikluste kaudu. Eesti keeles on tema raamatutest lisaks "Vitja Malejevile..." ilmunud: jutukogu "Elav kaabu", "Lõbus pere" (millest siin blogis tulevikus juttu teen), "Totu ja ta sõprade seiklused", "Totu Kuul", "Totu Päikeselinnas" jt.

Mul pole õrna aimugi, kui palju Nikolai Nossov oma raamatute ja filmistsenaariumite eest raha teenis, kuid 2008.aastal laskis Venemaa Keskpank tema 100. sünniaastapäeva auks välja hõbemündi.
Nikolai Nossovi foto on Venemaa kultuurisündmuste kalendrist.

Николай Носов "Витя Малеев в школе и дома" (1951).

No comments:

Post a Comment